Startup Hukuku

Startup Hukuku

Startup hukuku girişim fikirlerinin korunması ihtiyacıyla yeni hukuk dalları arasında yerini almaktadır. Startup hukuku sahip olunan girişim fikrinin, ticari bir kazanç veyahut şirket olma evrelerindeki gelişimlerini, özelliklerini, sorunlarını ele alıp bu kural ve çerçeveleri belirleyen hukuk dalıdır. Girişim projesinin çalınması, kopyalanması gibi durumlara karşı korunması ve hukuku bir zemine oturtulması amacını güder. Kendine özgü (Sui generis) bir hukuk dalıdır. Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku, Rekabet Hukuku gibi çeşitli hukuk alanlarıyla yakından ilgilidir.

Girişimcilik, emek, sermaye ve doğayı bir araya getirerek üretim sürecinin faktörü olarak tasarlanması, örgütlenmesi ve onun tüm riskinin üstlenilmesi anlamına gelmektedir. Bu kavram ilk kez 18.yy da Richard Cantillon tarafından ortaya atılmıştır. Bu bakımdan ele alındığında startup ( girişimcilik) hukuku ise sahip olunan girişim fikrinin, ticari bir kazanç veyahut iktisadi işletme (şirket)  olma evrelerindeki gelişimlerini, özelliklerini ve sorunlarını ele alan ve bu kural ve çerçeveleri belirleyen hukuk dalıdır. Temelinde ve içerisinde özellikle fikri ve sınai hakların geniş ölçüde yer aldığı, gelişimi yani inovasyonu ön plana çıkaran faaliyetler girişimcilik hukukunun en temel noktasını oluşturmaktadır.

Ülkemizde önemi her geçen gün anlaşılmaya başlayan inovasyon kavramını temel alan bu yeni hukuk dalı, başta fikri ve sınai mülkiyet hukuku olmak üzere, sözleşmeler hukuku, e-ticaret, rekabet hukuku, reklam hukuku ve tüketici hukuku ile temas içerisindedir.

Startup (girişimcilik) hukuku girişimcilik ekosistemi içerisindeki startupların şirket kuruluşu, yatırımı, birleşme-devralmaları, gelişim sürecinin hukuki yönetimi ile aynı ekosistemde bulunan aktörler arasında hukuki ilişkileri ve uyuşmazlıkları düzenleyen yeni ve karma bir hukuk alanıdır.

Startup Hukukuna Dair Mevzuatlar şu şekildedir;

  • Teknoloji Geliştirme Belgeleri Kanunu
  • Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun
  • Melek Yatırımcılık Yönetmeliği
  • Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Tebliğ
  • Yargıtay Kararları 

Dünyada yaklaşık son yirmi senedir ülkemizde ise son 10 senedir startup girişimcilik hukuku konusundaki çalışmalar hız kazanmış olup teknolojinin ilerlemesiyle birlikte startup girişimcilik hukuku alanına olan ilgi kaçınılmaz olmuştur. Startup hukuku melez bir hukuk alanı olduğu için başta ticaret hukuku, sözleşmeler hukuku, bilişim hukuku, fikri mülkiyet hukukunu ihtiva etse de girişimin muhteviyatına göre pek çok hukuk dalını da içerisinde barındırmaktadır.

GC Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, gelişmekte olan Startup Hukuku ile ilgili olarak müvekkillerimize her türlü hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir.